nedjelja, 15. ožujka 2009.

Vinova loza

Vinova loza - lat. Vitaceae
Vinova loza - lat. Vitaceae

LATINSKI NAZIV : Vitis vinifera.
PORODICA: Vitaceae
NARODNA IMENA : čokot, loza, trs, vinoloza, vinski trs….


POVIJEST I NASTANAK IMENA: pored pšenice, ječma i masline, vinova loza je jedna od najstarijih uzgajanih biljaka, stekla je i veliko privredno značenje. Vjerojatno joj je domovina oko kaspijskog mora ili južna Europa, a još prije 6000 godina uzgajala se u Egiptu. Rimski car Marko Aurelije donio je ovu korisnu biljku u Hrvatsku (Srijem), a raširio ju je po cijeloj Panoniji. Europska vinova loza dijeli se u dvije podvrste : divlja loza (ssp. silvestris) i pitoma loza (ssp. sativa).

vino3.jpgRAZMNOŽAVANJE – SADNJA, SJETVA …. Vinogradarstvo je posebna grana privrede i zaista svatko tko se bavi uzgojem i preradom vinove loze najbolje zna sve o uzgoju vinove loze. kao i sve vrste koje su uzgajane, vinova loza ima mnogo vrsta a razlikuju se po nizu značajki: obliku, veličini, boji bobica…..

OPIS : Vinova loza je penjačica u obliku grma. Naraste u visinu 5-15 metara.
STABLJIKA : Razlikuju se dugački izdanci što se razvijaju iz osnovnih mladica, i kratki izdanci koji se razvijaju iz pazuha listova.
LISTOVI :Različitih oblika, ovisno o vrsti. Krpasti su (3-5 krpa), stoje na dugim peteljkama. Boja im je različito zelena, ovisno o vrsti.
CVIJET : cvate od lipnja do srpnja, cvatnja traje samo 4-5 dana.
PLOD : Grožđe dozrijeva od srpnja do listopada, ovisno o sorti i podneblju. koristi se svježi plod, sušeni ili prerađeni u voćne sokove ili alkohol. Plodovi, odnosno bobe sačinjavaju grozd.

vino.jpgKEMIJSKI – FARMAKOPEJSKI SASTAV : furulična, gentizinska kiselina, aksorbinsku i cimetnu kiselinu ( u svježem grožđu), koji sastojci djeluju protiv upale, kumarin, mircetin, kercetin i kercitin, resveratrol, supstanca koja djeluje protiv upale i najviše je ima u grožđu. U zrelim bobama ima 21-30 posto šećera, pektina, kiselina, tanina, nešto bjelančevina i oko 79 posto vode.

SLUŽI ZA LIJEČENJE : artritisa, reumatizma, gihta, nekih plućnih bolesti. Sok koji istječe iz svježe obrezane vinove loze djeluje na umirenje krvarenja, steže i razrijeđen s vodom koristi se za obloge radi jačanja očiju. Čaj od cvjetova vinove loze koristi se za oslabljene funkcije mozga i kičmene moždine. Za čišćenje krvi uzima se grožđe, a također za reguliranje probave uklanjanje masnih nasl*ga iz tijela, za liječenje upalnih procesa probavnih organa, te za uklanjanje reumatskih teškoća i osipa. Vinski ocat koji se dobiva iz vina hladi i steže, smiruje proljev i krvarenje. Povremeno pranje cijelog tijela mješavinom vinskog octa i vode pospješuje cirkulaciju u tkivu, čisti kožu i otvara pore.

vino1.jpgKONTRAINDIKACIJE : Vino ubija, znate da alkohol škodi, al` uzmite malo vina jer... utjehe nema u vodi!!!

RECEPTI : U narodnoj se medicini listovi kao čaj od vinove loze koriste protiv i za zaustavljanje proljeva i jače izlučivanje mokraće. Grožđe liječi razne bolesti – srčane, živčane, te probavnih organa. Mošt i rozine (cvebe, grožđice) su sredstva za otvaranje a utječu i na debljanje jer sadrže mnogo šećera. Bijelo vino služi za izradu nekih lijekova u kombinaciji s različitim travama.


Sok od grožđa sadrži lakoprobavljive ugljikohidrate (glukoza i fruktoza), vinsku i jabučnu kiselinu, kalij, kalcij, željezo, magnezij, mangan, vitamine C i grupe B, blagotvorno djeluje na rad srčanih mišića, izmjenu tvari, na neke bolesti bubrega, jetre i pluća. Sve bobičavo voće dobro djeluje na jetru.
Plućni i srčani bolesnici, kao i oni sa visokim tlakom teško će i nepravilno disati budu li prije spavanja pili alkoholna pića. Smanjenu će količinu kisika poslije toga imati i posve zdravi ljudi.


vino4.jpgZa liječenje modrica koriste se sastojci dobiveni iz sjemenki grožđa. Pomiješaju se samljevene sjemenke sa grožđanim sokom i dobije se tekućina za nanošenje na modrice u vidu maske ili obloga.


Vinova loza sadrži AHA-e – supstance koje pomažu uklanjanju mrtvih stanica kože s lica. Bobice grožđa se iscijede u sokovniku i dobivenu smjesu koristiti kao masku za lice, nakon 15-30 minuta isprati.


Za prevenciju srčanih bolesti neki preporučuju umjereno pijenje vina, ali ta teza je još uvijek dvojbena. Ti spojevi koji se nalaze u crnom vinu nalaze se i u svježem crnom grožđu., soku od crnog grožđa i drugom voću i povrću, uključujući borovnicu te bijeli i crveni luk. treba upamtiti da više od dva pića crnog vina dnevno više šteti srcu nego koristi.


vino2.jpgZa liječenje artritisa preporučuju se grožđice umočene u gin. Grožđice umočene u gin uklanjaju i bol uzrokovan migrenom, kostobolju i artritične bolove u zglobovima. Vjerojatno grožđice najviše doprinose tome, jer grožđe bilo osušeno, bilo svježe sadrži mnogo kemikalija koje smanjuju bol, upalne procese i artritične tegobe. . Grožđice sadrže više ovih sastojaka ! No, upitno je da li desetak boba grožđica ima dovoljnu količinu tih sastojaka ili se radi o placebu, no oni koji su probali kažu da recept djeluje. Možda se radi o placebu, ali vjera u učinkovitost nekog lijeka uistinu može poslužiti kao pravi lijek. Više će naškoditi gin nego grožđice, pa je upitno djelovanje ovog recepta.


Napomene : Fitoterapija podrazumijeva liječenje biljem, a postoji gotovo koliko i čovječanstvo. U današnje vrijeme raste interes za sve što je prirodno, od zdrave hrane pa do liječenja biljem. Tržište farmaceutskih proizvoda prepuno je različitih biljnih preparata, pa iako oni imaju svoju vrijednost, ne mogu zamijeniti lijekove propisane od liječnika. Fitoterapeutici su namijenjeni ublažavanju simptoma nekih bolesti, kao i olakšanju lakših tegoba, npr. probavnog, mokraćnog, kardiovaskularnog sustava.

Biljni preparati mogu imati djelovanje nedokazanog mehanizma, a mogu biti štetni kao i svi drugi lijekovi. Valja izbjegavati one koje se reklamira kao lijekove za sve bolesti.

Nema komentara:

Objavi komentar